Förmånstagare

Förmånstagare

Här listar vi alla som har fått pengar från Nya Mediafonden och hur mycket de har fått.

Förmånstagare 2023

Klimatgranskaren är en site som granskar klimatpolitiken och följer utvecklingen för vår planet. De är orädda och miljömedvetna. Gammelmedias klimatbevakning behöver en spark i baken och där kommer klimatgranskaren in. De är vår ficklampa i klimatmörkret. Därför får Klimatgranskaren 4 000 kronor.

Alla snackar om Järva. Men bara Nyhetsbyrån Järva rapporterar från Järva. Sverige behöver mer lokal journalistik som visar hur de växande klassklyftorna stänger ute människor. Därför får Nyhetsbyrån Järva 3 000 kronor.

I samtalspodden Samesystrar delar ​​Sakka Anna-Marja Persson och sina samesystrar ärligt, öppet och sårbart i ett tryggt rum.

Namnet på podden, Samesystrar, symboliserar det samiska systerskapet som flätar dem samman oavsett ålder, bakgrund eller erfarenheter. Vi tror att det behöves ett samiskt systernätverk och en mediaplattform för detta. Därför får Samesystrar 2 000 kronor.

Vänstern behöver äga och förvalta egen infrastruktur och datamakt. Det är vad föreningen Kamratadataföreningen Konstellationen ämnar att göra och förvalta plattformar för tex sociala media, event, bloggar och Mastodonkanalen Spejset. Därför får Kamratdataföreningen Konstellationen 1 500 kronor.

På fem år har Galdem a talk gått från att vara en podd, till att också vara en förening, en rörelse och organisera poddfestival. Det behövs plattformar av, med och för tjejer i förorten som annars inte får komma till tals. Därför får Galdem A Talk 1 500 kronor.

Krakel är en organisation och podd som drivs av lust och vi gör plats för arrangemang och samtal kring politik, kultur och litteratur. De är en reaktion mot övervakningskapitalism, nykonservatism och nyliberalism. Därför får Krakel 1 000 kronor.

I värdet av pengar pratar ekonomikunnarna Pontus och Li om aktuella händelser och leder oss genom kapitalismens snårigaste djungler. Det behövs mer progressiva poddar som handlar om ekonomi på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt. Därför får värdet av pengar 1 000 kronor.

Sverige behöver etablera andra personer än de som idag får berätta om landet i utländsk media. Genom detta kan vi påverka nyhetsrapporteringen om Sverige. Som ett litet land är vi besatta av vad utländsk press skriver om oss. Peter Gustavsson är även med och driver nyhetsbrevet Rörelsen som skaffat flera hundra betalande prenumeranter. Därför får Last Night In Sweden 1 000 kronor.

Förmånstagare 2022

Vänsterperspektiv på krig. Fått stor spridning tack vare deras intensiva bevakning av de tekniska och strategiska aspekterna Rysslands krig mot Ukraina. Behövs i en tid när allt fler hetsar för krig! Därför får Eld och Rörelse 2 000 kronor.

Firar 10 år av oberoende miljövänlighet. Deras granskning av Timbro och andra tankesmedjor som fördröjer klimatomställningen är precis sånt som mainstreammedia borde granska. Tio år till med Supermiljöbloggen! Därför får Supermiljöbloggen 2 000 kronor.

Spretig pratradio från förbundet Allt Åt Alla. Inom ramen för denna satsning ryms lokala radioprogram i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Vidare finns poddar om hyreskamp, kulturkamp och klimatkamp. Fler politiska rörelser borde vara lika flitiga som dessa! Därför får Radio Åt Alla 2 000 kronor.

eFolket är en folklig, lokal och kosmopolitisk Eskilstuna-tidning som bevakar en stad med stenhårt mediemonopol. Varje svensk kommun behöver en röd-grön tidning som E-folket. Därför får eFolket Eskilstuna 2 000 kronor.

Gigwatch är en podd, blogg och rapport som utbildar om dagens gigifierade ekonomi och arbetsmarknad. De gör jobbet journalistiken så ofta misslyckas med! Därför får Gigwatch 2 000 kronor.

Förmånstagare 2021

Motivering: När samtidsandn ropar efter repression sätter Kontext det i sitt kontext och säger att vi inte ska ge upp en tum av våra rättigheter. Kontext avslöjande också fallet Babak Karimi, där han misshandlades av polisen i sitt sovrum för ett brott han inte begått och hur systemet vägrade ge honom upprättelse. Därför får Kontext ett bidrag på 5 000 från Nya Mediafonden för att fortsätta sitt arbete.”

Motivering: Sverige behöver mer progressiv opinionsbildning. Bygget är ett ambitiöst projekt som samlar en bred vänster som vill ta platsen som lämnas öppen när allt fler vänstertidningar dör. Därför får Bygget ett bidrag på 5 000 från Nya Mediafonden för att betala en del av alla tråkiga men nödvändiga uppstartskostnader.”

Du kan inte söka pengar ur fonden. Om du är framgångsrik hittar vi dig.